Verontreinigd drinkwater
Waterverontreinigingen kunnen op verschillende manieren schade toebrengen aan het milieu. Maar hoe komen deze verontreinigingen in het water en hoe worden deze getransporteerd? Iedereen kent het wel: die rare smaak die aan het kraanwater zit in het buitenland. Hoe kan het dat het water in het buitenland toch zo vies is? Hoe werkt een waterzuiveringsinstallatie en welk proces legt het water af voordat het bij ons uit de kraan komt? Is het mogelijk om zelf je iegen waterzuiveringsinstallatie te maken? Je leest het allemaal in deze special!
Water in het Algemeen
In Nederland staan we er niet zo bij stil dat schoon drinkwater voor alle mensen op de wereld van levensbelang is. Zonder schoon water zouden we het nog maar een paar dagen uithouden op deze wereld. Bij ons komt het water gewoon elke dag weer uit de kraan, maar dat is lang niet in alle gevallen zo. Gelukkig hebben we aardig wat water op deze wereld: ongeveer 70 % van ons aardoppervlak is bedekt met water (1400 miljoen km3). 97% van het water op aarde bevindt zich in de oceanen. Van al het water op aarde is slechts 2,59% zoet water. Een deel daarvan zit ‘opgesloten’ in gletsjers en ijskappen. Onder de streep blijft er 1 % over van al het water dat we kunnen gebruiken voor drinkwater.
Een mens heeft ongeveer 1000 m3 zoet water per jaar nodig om te kunnen leven in welvaart. Volgens een rapport van Vewin (Vereniging van waterbedrijven in Nederland) uit 2010 gebruiken de Nederlanders gemiddeld 120 liter per persoon per dag. Van die 120 liter gebruiken we 1,8 liter voor drinkwater.
Watervervuiling
In Nederland zijn de problemen met betrekking tot schoon drinkwater van een ander niveau dan in bijvoorbeeld Afrika. Het gaat in Nederland niet om leven of dood, maar de problemen zorgen er wel voor dat waterzuiveringsbedrijven zich steeds meer moeten inspannen om het water te zuiveren. Eén van die problemen is bemesting. Er wordt door de landbouwsector steeds meer nitraat gebruikt in mest. Een drinkwaterwinning in Zevenaar heeft zijn deuren moeten sluiten, omdat het water zoveel nitraat bevatte dat het niet meer voldoende kon worden gezuiverd waardoor het water niet onder de Nederlandse nitraatnorm zat.
Ook bestrijdingsmiddelen vormen in Nederland een bedreiging voor het drinkwater. Ze zijn moeilijk te ontdekken in het water, waardoor het dure apparatuur moeten worden aangeschaft om deze uit het water te filteren. Hierdoor wordt het zuiveringsproces steeds duurder en zal de prijs per m3 water stijgen.
In Nederland staan we er niet zo bij stil dat schoon drinkwater voor alle mensen op de wereld van levensbelang is. Zonder schoon water zouden we het nog maar een paar dagen uithouden op deze wereld. E…
Waterverontreinigingen kunnen op verschillende manieren schade toebrengen aan het milieu. Maar hoe komen deze verontreinigingen in het water en hoe worden deze getransporteerd?
Door een waterzuiveringsinstallatie in het klein na te maken en de stappen van het waterzuiveringsproces te volgen kan je je eigen drinkwater zuiveren. Leer hier hoe je vies slootwater kan omtoveren i…
Gepubliceerd door Jovato op 16-01-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
- Afbeelding: http://www.trendy-marketing.nl/wp-content/uploads/2013/11/drinkwater.jpg
- Tekst: http://www.lenntech.nl/water-kwantiteit-faq.htm
- http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/drinkwater?utm_campaign=sea-t-milieu-a-drinkwater&utm_term=drinkwater&gclid=CL6boJjFkboCFcmz3godYlwAbA
- http://www.vewin.nl/SiteCollectionDocuments/Publicaties/Overige%20Vewin-uitgaven/2011/Watergebruik%20thuis%202010.pdf